φιλανθρωπία και κοινωνικός αποκλεισμός

help vs liberationΣήμερα αποτάθηκε στην οργάνωση όπου εργάζομαι για ενημέρωση/στήριξη μια γυναίκα που βίωσε εμπορία προσώπων και μένει στην κύπρο με ένα βρέφος 4 μηνών. Η ίδια θέλει να φύγει από την Κύπρο και να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο παιδί της, επίσης ανήλικο, αλλά η αστυνομία δεν της το επιτρέπει, επειδή είναι βασική μάρτυρας σε υπόθεση της αστυνομίας. Οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας (υκε) υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνες για τη διαβίωση της ίδιας και του βρέφους της. Αρχικά διέμενε στο καταφύγιο που υπάρχει για γυναίκες που έχουν αναγνωριστεί ως “θύματα εμπορίας” και το οποίο στεγάζεται στο χώρο των κεντρικών φυλακών (…) Όταν πλησίαζε ο καιρός της γέννας, οι κρατικές αρχές της είπαν ότι πρέπει να βρει άλλο χώρο διαμονής, διώχνοντάς την ουσιαστικά από το καταφύγιο. Μη κυβερνητική οργάνωση τη βοήθησε να εξεύρει τόπο διαμονής και της πρόσφερε φιλανθρωπία για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι υκε της έδωσαν δημόσιο βοήθημα τους πρώτους δύο μήνες. Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες η γυναίκα αυτή δεν έχει πόρους διαβίωσης, επειδή οι υκε δεν της έχουν στείλει ακόμα το δ.β. που δικαιούται. Επικοινωνήσαμε σήμερα μαζί τους, αλλά η απάντηση ήταν ότι “πρέπει να περιμένει, άγνωστο πόσο” και ότι δεν μπορούν να της δώσουν καμία άμεση βοήθεια, ούτε για την ίδια, ούτε για το βρέφος. Δικαιολογία ήταν “η γενική κατάσταση κρίσης.”

Σκέφτηκα να επικοινωνήσω και με το cyprus aid, το οποίο διαφημίζει από το πρωί τη μεγάλη χθεσινή του επιτυχία. Επικοινώνησα με εθελόντριά τους, η οποία μας πληροφόρησε ότι τα τρόφιμα και λοιπά αναλώσιμα που πρόσφεραν χθες τα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν θα δωθούν απευθείας σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, αλλά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που αποφασίζουν οι ίδιες πως να τα διανέμουν και σε ποι@. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάζονται με το cyprus aid στη λευκωσία είναι: τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι αλκυονίδες κ ο ερυθρός σταυρός.

Επικοινώνησα αρχικά με το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο ανήκει στην αρχιεπισκοπή και μας ενημέρωσαν ότι προκειμένου να βοηθήσουν οποιοδήποτε άτομο απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού απορίας από την εκκλησία της ενορίας όπου διαμένει… Οι μη χριστιαν@ ορθόδοξ@ αποκλείονται λοιπόν αυτόματα. Το κοινωνικό παντοπωλείο της αρχιεπισκοπής είναι ανοιχτό μέχρι τις 1:30 μμ.

Το κοινωνικό παντοπωλείο της λακατάμιας έχει την ακόλουθη αίτηση για τα άτομα που αποτείνονται κοντά τους για βοήθεια. αίτηση κοινωνικού παντοπωλείουΌπως φαίνεται από την αίτηση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη βοήθειας από το κοινωνικό παντοπωλείο λακατάμιας είναι η προσκόμιση βεβαιώσεων από υπηρεσίες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι μετανάστ@ και άλλες ομάδες (υκε, τμήμα εργασίας, υπουργείο οικονομικών) και οι οποίες αφορούν βοηθήματα στα οποία επίσης δεν έχουν πρόσβαση  οι εν λόγω ομάδες (δημόσιο βοήθημα, σύνταξη ανικανότητας/επίδομα τέκνου, επίδομα πολύτεκνης οικογένειας).

Οι αλκυονίδες δεν απάντησαν το τηλέφωνο για να μπορούμε να διαπιστώσουμε τις δικές τους διαδικασίες.

Ο ερυθρός σταυρός απαιτεί την προσκόμιση βεβαίωσης λήψης δημόσιου βοηθήματος. Έχει συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας που προσφέρει βοήθεια και μόνο για δύο ώρες και μόνο στα γραφεία του, τα οποία βρίσκονται μακριά από το κέντρο της πόλης. Επίσης, έχει ως κανόνα ότι κάθε άτομο που αποτείνεται κοντά του, δικαιούται να λάβει βοήθεια μέχρι τρεις φορές και με διάστημα ενός μήνα μεταξύ της κάθε φοράς. Για να διασφαλιστεί αυτό, κρατεί τα στοιχεία των ατόμων που αποτείνονται κοντά του για βοήθεια. Όταν πρόκειται για μετανάστ@, ζητούν τον “αριθμό εγγραφής αλλοδαπού” για το σκοπό αυτό. Άρα, αποκλείονται άτυπ@ μετανάστ@, μετανάστ@ γενικότερα και άλλες ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στις υκε, ή δεν μπορούν να μεταφερθούν στα γραφεία του. Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν τελικά βοήθεια από τον ερυθρό σταυρό δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη βοήθεια για διάστημα περισσότερο των τριών μηνών.

Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι τα άτομα που βρίσκονται στην πλεόν ευάλωτη θέση κοινωνικά και οικονομικά δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στη φιλανθρωπία, ενώ αποκλείονται ήδη από τις κρατικές υπηρεσίες.

Ακόμα, η ρητορική που έχει αναπτυχθεί γύρω από την πρωτοβουλία του cyprus aid επικεντρώνεται στην κύπρο, “τους Κυπρίους” και το πόσο περήφαν@ είναι τώρα όλ@ οι κύπρι@ για τ@ εαυτ@ τ@ μετά την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης. Δεν θα αναλύσω τώρα τους λόγους που γενικά η φιλανθρωπία δεν μου είναι συμπαθής. Αλλά μόνο και μόνο αυτή η έξαρση της εθνικής περηφάνειας και η επικέντρωση του δημόσιου λόγου, αλλά και της πράξης “στους Κυπρίους” είναι αρκετά για να είμαι όχι μόνο επιφυλακτική, αλλά και καχύποπτη όσο αφορά τέτοιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Και χωρίς να τσουβαλιάζω όλα τα άτομα που συμμετείχαν/συμμετέχουν σε αυτές, αλλά ασκώντας κριτική και θέτοντας προβληματισμούς για τον επίσημο δημόσιο λόγο και τις πρακτικές τέτοιων οργανώσεων/πρωτοβουλιών, οι οποίες στηρίζονται όχι στην αλληλεγγύη, αλλά στη φιλανθρωπία.

charity vs solidarity

Σημ.: τα πιο πάνω εκφράζουν δικές μου απόψεις και όχι θέσεις της οργάνωσης στην οποία εργάζομαι.

 

 

6 thoughts on “φιλανθρωπία και κοινωνικός αποκλεισμός”

  1. ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον 🙂 μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην κισα (αντριάνα κόσσυβα, 22878181).

  2. Παρακαλω πολύ να επικοινωνήσετε με το σωματειο ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.
    Δεν κάνουμε διακρίσεις, δεν ξεχωρίζουμε χρώμα, φύλο θρησκεία. Θα περιμένω το email σας.Θα κάνουμε οτι μπορούμε και για τη μαμά και για το μωράκι

  3. Αγαπητά μαγισσοκαμώματα,
    δεν είμαστε επαγγελματίες με ειδικότητα στη διαχείριση τροφίμων σε ειδικές ομάδες. Αποταθήκαμε σε ειδικά οργανωμένα σύνολα που κάνουν αυτή τη δουλειά, χρόνια τώρα, καλώς ή κακώς σ’αυτό τον τόπο. Αν εσύ έχεις στοιχεία ειδικών περιπτώσεων ανθρώπων ή ευάλωτων ομάδων, στείλε μας τα για να βρούμε έναν τρόπο να βοηθηθούν και αυτές οι ομάδες ανθρώπων. Αυτό πιστεύω είναι περισσότερο χρήσιμο, παρά η οποιαδήποτε καχυποψία ή αμφισβήτηση των προθέσεων της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Το email μου μπορείς να το πάρεις από τα στοιχεία που καταχώρησα για να σου γράψω αυτό το μήνυμα. Η φιλανθρωπία όπως την εννοείς υποτιμητικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θελήσαμε να κάνουμε. Αν τώρα πιστεύεις πως η διανομή τροφίμων σε ανθρώπους που τα χρειάζονται πάει κόντρα στην ιδέα της αλληλεγγύης, θα ήθελα πολύ να το συζητήσουμε από κοντά οποιαδήποτε μέρα, κι άμα θέλεις, έλα αύριο από το παλιό δημαρχείο που κάνουμε τη διαλογή να μιλήσουμε. Καλό σου βράδυ.

  4. τα στοιχεία μου είναι πιο πάνω. μπορείτε να επικοινωνήσετε όποι@ θέλει μαζί μου για ο,τιδήποτε.

  5. Hreiazetai diekdikisi allagi kanonismwn se organismous pou pairnoun public funds kai parousiazontai yia public assistance eite ekklisia eite erythros stavros eite otidipote. Anthrwpoi me ameses anagges tha eprepe na ehoun amesi voitheia apo autous tous organismous kai na einai prostatevmenoi apo kathe eidous diakrisis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *