άμεση μετάκληση του αναστασιάδη στο “μεταναστευτικό παράδεισο” της κύπρου με καθεστώς μετανάστριας εργάτριας

Λοιπόν, κύριε Αναστασιάδη και άλλ@ ρατσιστ@, στο «μεταναστευτικό παράδεισο» της Κύπρου:

Οι οικιακές εργάτριες εργάζονται 24/7 με μισθό 331 ευρώ/μήνα. Υπόκεινται σε κακοποιήσεις (σωματική, φραστική, σεξουαλική) και εργασιακή εκμετάλλευση που πολλές φορές συνιστά εμπορία προσώπων με τις ευχές του κράτους, αφού, σύμφωνα με το συμβόλαιο απασχόλησής τους, οφείλουν «να συμμορφών[ον]ται σε οποιεσδήποτε εντολές και οδηγίες του Εργοδότη και των επί τόπου εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων αυτού». Επίσης, απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε ζωή ή να συνδικαλίζονται, αφού σύμφωνα με το ίδιο συμβόλαιο, «δεν θα αναμιχθ[ουν] ή συμμετάσχ[ουν] με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα ή να λάβ[ουν] μέρος σε οποιαδήποτε δράση, ενέργεια ή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της διαμονής του[ς] στην Κύπρο» – επιτρέπεται δηλαδή μόνο να εργάζονται, τίποτε άλλο.

Οι εργάτ@ στη γεωργοκτηνοτροφία εργάζονται επίσης σε συνθήκες πλήρους εκμετάλλευσης και συχνά κακοποίησης με εξευτελιστικούς μισθούς.

Οι μετανάστ@ εργάτ@ που καταγγέλλουν εκμετάλλευσή τ@ συχνότατα καταλήγουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να απελαύνονται ως παραδειγματική τιμωρία για το «θράσος» τους. Στην περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, αφήνονται για κάποιους μήνες ή ακόμα και χρόνια χωρίς άδεια να εργάζονται και χωρίς καμία πρόσβαση σε οποιαδήποτε βοηθήματα ή άλλα μέσα διαβίωσης, μέχρι οι αρχές να αποφασίσουν αν θα τους δώσουν ή όχι άδεια αλλαγής εργοδότ@.

Όλ@ οι μετανάστ@ εργάτ@ στην Κύπρο, αν και καταβάλουν κοινωνικές ασφαλίσεις, γεμίζοντας τα ταμεία, δεν έχουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε πολλά ωφελήματα των κ.α. (σύνταξη γήρατος, σύνταξη αναπηρίας, ανεργιακό επίδομα κοκ). Επίσης, δεν έχουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σε δημόσια βοηθήματα.αυτοκτονια προσφυγα

Οι αιτητ@ ασύλου και οι πρόσφυγες δεν έχουν (στην πράξη) πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ η πρόσβασή τους στο δημόσιο βοήθημα είναι συχνά επίσης θεωρητική και μόνο. Ως αποτέλεσμα, κάποι@ δεν αντέχουν και οδηγούνται ακόμα και στην αυτοκτονία.

Γυναίκες που βρίσκονται στο καταφύγιο των «θυμάτων» εμπορίας προσώπων, ακόμα και αναγνωρισμένα «θύματα», πολλές φορές συλλαμβάνονται μέσα στο καταφύγιο και οδηγούνται σε αστυνομικά κρατητήρια, όπου κρατούνται και στη συνέχεια απελαύνονται, απλά και μόνο επειδή η αστυνομία αποφάσισε ότι δεν μπορεί/δεν θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις.

Όλα τα αναγνωρισμένα «θύματα» εμπορίας είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν στην Κύπρο (η αστυνομία κρατά τα διαβατήριά τους), ακόμα και χωρίς τη θέλησή τους, και χωρίς να έχουν στην πράξη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πολλές φορές ούτε και στο δημόσιο βοήθημα (όπου η πρόσβαση είναι προβληματική έτσι κι αλλιώς), μέχρι να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις της αστυνομίας. Αμέσως μετά υποχρεώνονται να φύγουν από την Κύπρο, χωρίς να ενημερώνονται καν για την έκβαση των ποινικών αυτών υποθέσεων, ούτε και για το δικαίωμά τους να κινήσουν αγωγές για αποζημιώσεις.

Οι μετανάστ@ γονείς Κύπριων/ευρωπαίων υπηκόων υποχρεώνονται να προβούν σε εξέταση DNA για να αποδειχθεί η πατρότητα του παιδιού, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που ο πατέρας έχει ήδη αναγνωρίσει την πατρότητα. Το κόστος της εξέτασης είναι απαγορευτικό για τ@ περισσότερ@ μετανάστ@, με αποτέλεσμα πολλ@ να υπόκεινται σε σύλληψη, κράτηση και απέλαση, μακριά από τα παιδιά τους. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τις γυναίκες μετανάστριες, οι οποίες, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής ως γονείς Κύπριων/ευρωπαίων υπηκόων εξαρτώνται πλήρως από τη συγκατάθεση του πατέρα του παιδιού τους που αν δεν συναινεί στην εξέταση, τότε οι ίδιες δεν μπορούν να αποκτήσουν νόμιμο καθεστώς διαμονής και κινδυνεύουν να χάσουν τα γονεϊκά τους δικαιώματα και την επαφή με τα παιδιά τους, σε περίπτωση που απελαθούν.

Όλα τα πιο πάνω, βέβαια, μέσα σε ένα γενικό κλίμα ρατσισμού (κοινωνικού, όχι μόνο θεσμικού) και διακρίσεων, εκφοβισμού και βίας.

Αυτός είναι ο «μεταναστευτικός παράδεισος» της Κύπρου. Και εφόσον τόσο πολύ το ζηλεύετε, κύριε αναστασιάδη, προτείνω να γίνει κατάσχεση της περιουσίας σας και ο ίδιος να αποκτήσετε το καθεστώς μετανάστριας εργάτριας, προκειμένου να μπορέσετε και εσείς να ζήσετε στον παράδεισο που έχουμε δημιουργήσει για τ@ μετανάστ@ και να απολαύσετε όλα τα προνόμιά του.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=caCN1iXp970[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *