Η κατάσταση που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τις οικιακές εργάτριες από το Βιετνάμ και η οποία αποτέλεσε αιτία για την Υπουργική Επιτροπή για διακοπή των αδειών εισόδου οικιακών εργατριών από το Βιετνάμ δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά έχει οργανωθεί τα τελευταία χρόνια από τους διάφορους μεσάζοντες («ατζέντηδες», νόμιμα «γραφεία εξευρέσεως εργασίας» και άλλοι) και τους συνεργάτες τους στα διάφορα αρμόδια τμήματα των κρατικών υπηρεσιών από όταν άρχισαν να στρατολογούνται εργάτριες από το Βιετνάμ.
Οι διάφοροι «ατζέντηδες» συμβούλευαν τότε τους εργοδότες να προτιμούν οικιακές εργάτριες από το Βιετνάμ με τη δικαιολογία ότι «αυτές είναι υπάκουες και υποτακτικές, δεν είναι οργανωμένες και δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους». Πίσω από αυτές τις «συμβουλές» κρυβόταν βέβαια όχι το ενδιαφέρον των «ατζέντηδων» για τους εργοδότες, αλλά το συμφέρον τους, αφού οι εργάτριες από το Βιετνάμ καταβάλλουν ποσά περί των $6000 στους διάφορες μεσάζοντες (τόσο στο Βιετνάμ όσο και στην Κύπρο) για να εξεύρουν εργασία στην Κύπρο. Για να πληρώσουν τα χρήματα αυτά, οι εργάτριες από το Βιετνάμ υποχρεώνονταν σε δάνεια, για την αποπληρωμή των οποίων είναι υποχρεωμένες να εργάζονται τα πρώτα δύο χρόνια χωρίς αμοιβή, αφού οι μισθοί τους καταβάλλονται εξολοκλήρου και πολλές φορές απευθείας στους «δανειστές» τους.
Η πιο πάνω τακτική των μεσαζόντων έχει ως αποτέλεσμα οι εργάτριες από το Βιετνάμ να θυματοποιούνται εύκολα, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες για εκμετάλλευση από τους εργοδότες τους. Για αυτό το λόγο παρατηρούνται και φαινόμενα ακραίας εκμετάλλευσης (εργασιακής και σεξουαλικής), βίας κι εμπορίας γυναικών από το Βιετνάμ. Η ΚΙΣΑ έχει δεχτεί σωρεία τέτοιων παραπόνων και έχει χειριστεί υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν και εργοδότες, οι οποίοι εργάζονται (και οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι έχουν καταγγελθεί) σε σώματα ασφαλείας.
Η ΚΙΣΑ έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα πιο πάνω και για την ύπαρξη κυκλωμάτων εκμετάλλευσης γυναικών από το Βιετνάμ κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα άτομα που εμπλέκονται στα κυκλώματα αυτά και δηλώνοντας την ετοιμότητά της για συνεργασία με τις αρχές για καταπολέμηση και πρόληψη των φαινομένων αυτών, χωρίς όμως να λάβει καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα, ενώ η υφιστάμενη πολιτική απασχόλησης οικιακών εργατριών στην ουσία υποβοηθά, ενισχύει και εντείνει τέτοια φαινόμενα.
Σήμερα πληροφορηθήκαμε από τον τύπο για την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για διακοπή των αδειών εισόδου οικιακών εργατριών από το Βιετνάμ. Η ΚΙΣΑ προβληματίζεται ιδιαίτερα από την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής, η οποία ενισχύει το ρατσισμό και θυματοποιεί περαιτέρω τα θύματα, αλλά και από το γεγονός ότι ως άμεσο αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης, η οποία έχει άμεση εφαρμογή, τα άτομα στο Βιετνάμ που έχουν ήδη καταβάλει υπέρογκα ποσά για να έλθουν στην Κύπρο βρίσκονται τώρα εκτεθειμένα. Μάλιστα, προς δικαιολόγηση της απόφασης αυτής στηλιτεύεται ένας ολόκληρος πληθυσμός, τα μέλη του οποίου χαρακτηρίζονται ως «επιρρεπείς στην πορνεία και την εγκληματικότητα» ενισχύοντας έτσι το ρατσισμό και τη ξενοφοβία στην κυπριακή κοινωνία. Παράλληλα, η απόφαση αυτή τιμωρεί τα θύματα αντί τους θύτες, αφού τα διάφορα κυκλώματα και οι διάφοροι μεσάζοντες έχουν αφεθεί ανενόχλητοι ενώ τα θύματα έχουν στιγματιστεί ως «πόρνες» και «εγκληματίες».
ΚΙΣΑ, 9/2/11