“Διπλασιάζεται ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος μονογονιού από πέντε χιλιάδες που είναι σήμερα σε δέκα χιλιάδες σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών νόμο […] Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε […] «στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να είναι πιο διευρυμένα αλλά και πιο στοχευμένα τα κριτήρια» […] Στον προηγούμενο νόμο, πρόσθεσε, «μια μονογενεική οικογένεια η οποία είχε καταθέσεις πέραν των οκτώμισι χιλιάδων ευρώ δεν δικαιούτο να πάρει επίδομα μονογονιού. Αυτό πλέον διαγράφεται και συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά ότι μια οικογένεια δικαιούται επίδομα μονογονιού εάν τα περιουσιακά της στοιχεία, ακίνητης ιδιοκτησίας ή καταθέσεων, είναι μέχρι ενός εκατομμυρίου διακόσιων χιλιάδων ευρώ». […] Εξήγησε ότι «για ένα εισόδημα μονογονεικής οικογένειας μέχρι 39 χιλιάδες ευρώ θα παρέχεται πλήρως το επίδομα, ενώ πέραν των 39 χιλιάδες θα υπάρχει μια κλιμακωτή παροχή του επιδόματος».” (http://www.philenews.com/el-gr/Oikonomia-Kypros-XAK/3353/105086/diplasiazontai-oi-dikaiouchoi-epidomatos-monogoniou-me-neo-nomoschedio)
Σημείωση: με το νέο νόμο, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 89 000 ευρώ (!), έχουν πρόσβαση στο επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε συμπληρωματικό δημόσιο βοήθημα. Παράλληλα, για να δεχτεί το υπ. οικονομικών την αίτηση για επίδομα μονογονιού, προαπαιτείται η προσκόμιση είτε διαζευκτήριου εγγράφου και διαταγμάτων μέριμνας (για όσ@ μονογονείς υπήρξαν παντρεμέν@) είτε διαταγμάτων διατροφής (για όσες μονογονείς δεν υπήρξαν ποτέ παντρεμένες, αλλά ο πατέρας του παιδιού έχει αναγνωρίσει την πατρότητα μέσω του πιστοποιητικού γέννησης). Για να βγουν τα διατάγματα αυτά χρειάζεται να υποβληθεί σχετική αίτηση στο δικαστήριο, διαδικασία ιδιαίτερα δαπανηρή, αλλά και χρονοβόρα (μπορεί να πάρει μέχρι 2-3 χρόνια αν ο πατέρας δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί/ καταθέσει ένσταση/ δεν μπορεί να εντοπιστεί. Τα εισοδηματικά κριτήρια εν τζει που τα γελοία. Στην ουσία, οι μονογονείς που εν ευκατάστατ@ οικονομικά, αλλά έχουν διαζύγιο/ διατάγματα, έχουν πρόσβαση στο επίδομα αυτό, αλλά οι μονογονείς που έχουν ένα βασικό μισθό/ είναι άνεργες/ ζουν στα όρια της φτώχειας, αλλά δεν έχουν τα εν λόγω διατάγματα/ είναι σε διάσταση με τον σύζυγό τους, τιμωρούνται με το να μην τους δίνεται πρόσβαση ούτε καν να αιτηθούν το επίδομα αυτό. Επίσης, δικαίωμα στο επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών έχουν μόνο Κύπρι@ και Ευρωπαί@ πολίτες, με αποτέλεσμα οι μετανάστριες μονογονείς (που είναι μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα.
Ακόμα, με την προϋπόθεση της προσκόμισης διαταγμάτων διατροφής για να γίνει δεκτή η υποβολή της αίτησης για το επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών, το κράτος έστησε ουσιαστικά (ακόμα μια) καλοστημένη παγίδα στ@ μονογονείς, αφού, παράλληλα, με το νέο νόμο, όταν προσκομίζεις τα εν λόγω διατάγματα, το ποσό που έχει οριστεί ως διατροφή συνυπολογίζεται αυτόματα στα εισοδήματά σου τζιαι άρα, αν λαμβάνεις δημόσιο βοήθημα, το ποσό που έχει οριστεί ως διατροφή, ανεξάρτητα που το αν το λαμβάνεις στ’αλήθεια ή όι, αφαιρείται που το ποσό που λαμβάνεις ως δ.β.!
Δηλαδή, απλά τζιαι καθαρά, η βουλή άλλαξε το νόμο ούτως ώστε που το επίδομα μονογονιών να επωφελούνται (τζιαι) οι πλούσι@, ενώ η περισότερο κοινωνικά ευάλωτη ομάδα μονογονιών (αυτ@ με χαμηλά εισοδήματα) να χάσουν την πρόσβαση που είχαν μέχρι σήμερα τόσο στο δημόσιο βοήθημα όσο τζιαι στο επίδομα μονογονιών! μπράβο! αυτό θα πει “στοχευμένη κοινωνική πολιτική”!
Που την άλλη, κάποι@ μονογονι@ (ανάμεσά τους τζιαι μέλη του συνδέσμου μονογονεϊκών οικογενειών) επήαν την παρασκευή πόξω που τη βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τη διακοπή/ καθυστέρηση των επιδομάτων, έχοντας “στο πλευρό τους” το ελάμ! Τζιαι με αίτημα όι τη λήψη πραγματικά στοχευμένων μέτρων, αλλά τη διακοπή κάθε επιδόματος προς μη Κυπραίους! “Δεν μπορεί ο κάθε αθιγκανος και ο κάθε τουρκοκύπριος να παίρνει χοντρά επιδόματα και εμείς οι κυπραίοι όχι” είπε η εκπρόσωπος τους στα κανάλια, συνεχίζοντας ακριβώς τη ρητορική εκείνη εξαιτίας της οποίας εδιακόπηκε η πρόσβαση στο δημόσιο βοήθημα!
εν έχω λόγια πκιον…